ПРОЦЕНА НА МАШИНИ И ОПРЕМА

Машините, опремата и постројките се материјални средства кои имаат различни карактеристики од останатите средства.

Машините, опремата и постројките вообичаено можат да бидат прелоцирани и преселени од една на друга локација, без да се направи значителна штета на земјиштето или градежните објекти. Сопственоста на машините, постројките и опремата може да биде раздвоена од сопственоста на земјиштето и градежните работи.

Вредноста на Машините, опремата и постројките може да се разликува зависно од тоа дали тие се процениваат во комбинација со други средства во рамки на оперативната единица или пак ти ќе се проценуваат како посебна ставка поради нивна размена.

Процената на вредноста на машините и опремата се врши како основ за:

  • Пренос на правото на сопственост,
  • Определување на вредност на капитал во случаи во кои доаѓа до промена на вредноста на структурата на капиталот и при статусни измени
  • Стечајна постапка и ликвидација
  • Финансирање и подигање на хипотекарен и заложен кредит
  • Пребивање и побарување
  • Постапка за експропријација
  • Инвеститорски консалтинг и
  • Во други случаи предвидени со закон

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

КОНТАКТ

Адреса:
ул. Дебарца бр. 4-1/1 1000 Скопје, Македонија
Тел:
(389) 2 322 55 99
Факс:
(389) 2 322 55 99
Веб:
Email:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

ЗА НАС

Национална Групација за Проценки (НГП), е професионална компанија специјализирана за изготвување на процени од сите области. Нашата цел е со нашата стручност да помогнеме во што побрзо изготвување на процените, со тоа што кон секој предмет се пристапува со посебно внимание